Herpes Zoster, se upp, använd alltid skydd under sex!

av | 31 december, 2020

Fakta om herpes, en sexuellt överförbar sjukdom

Ordet Herpes framkallar obehagliga bilder i de flesta människors sinnen, normalt om sexuellt överförbara infektioner. Herpes Zoster är en icke sexuellt överförbar sjukdom som de flesta skulle känna igen med sitt andra namn Bältros. Även om bältros inte är en sexuell infektion, är det ändå ett mycket obehagligt tillstånd som kan få långtgående konsekvenser för den drabbade, även efter att den akuta fasen av sjukdomen för länge sedan har passerat.

Förebyggande

Varicella Zoster Orsaker

Bältros har varit relaterat till vattkoppor, en vanlig och i allmänhet relativt ofarlig sjukdom bland barn. De flesta barn som föddes före 1800-talet kommer att ha upplevt vattkoppor vid någon tidpunkt och troligen rymt relativt oskadd – till skillnad från relaterade sjukdomar som koppor eller till och med vattkoppor anses vattkoppor vara en mindre barnsjukdom som inte är mycket orolig för.

Hur man känner igen symtom

Bältros kan vara ett bekymmer för alla. Medan det yttre utseendet för en person som lider av bältros kan vara mindre oroande än för ett barn med vattkoppor, är denna sjukdom mycket mer allvarlig. Symtomen involverar obehagligt utslag och blåsor på huden som kan orsaka betydande smärta. På lång sikt kan det finnas nervskador som kan vara extremt svåra att hantera och kan orsaka problem många år efter att det ursprungliga tillståndet har lösts.

Diagnos

Först kan bältros vara svårt att diagnostisera. Dess initiala symptom – feber, smärta och allmän slöhet – är symtomatiska för flera olika tillstånd, varav vissa sannolikt kommer att visa sig allvarligare än andra. Innan det karaktäristiska blåsande utslaget uppträder är det inte troligt att det är uppenbart för patienten eller för en icke-medicinsk professionell åskådare att patienten lider av detta tillstånd, även om det misstänks. När utslaget har dykt upp är det jämförelsevis enkelt att ställa en fast diagnos, men det bör fortfarande göras medicinska tester för att få en tydlig diagnos så att lämplig behandling kan ges och full återhämtning möjliggörs.

Hur det behandlas

Bältros – Herpes Zoster – kan vara utomordentligt smärtsamt men vissa saker kan göras för att mildra smärtan, inklusive administrering av starka smärtstillande medel. Det finns också några förebyggande åtgärder men de är inte alltid helt effektiva.

En bing av bältros kan pågå under mycket lång tid – i vissa fall över en månad – och är en eländig upplevelse för den drabbade under denna tid, trots vilka åtgärder som vidtas för att mildra lidandet. En drabbad patient ska inte gå till jobbet eller college just nu av rädsla för att överföra infektionen till andra omkring sig. Detta kan leda till depression hos patienten som hålls i halvisolering, liksom inkomstbortfall om personen inte är berättigad till sjukpenning. Dessutom kan patienten behöva någon som hjälper till att ta hand om dem och ta hand om de dagliga behoven, såsom matinköp, eftersom de är för dåliga för att lämna huset för att utföra dessa uppgifter själva.

Återhämtning

Även om de flesta patienter så småningom kommer att återhämta sig från bältros – Herpes Zoster – varierar den tid det tar för att göra det och den långsiktiga skada som kan ha orsakats enormt från fall till fall och det finns inget riktigt sätt att fastställa en långsiktig utsikter vid diagnostidpunkten. Vissa saker känns dock igen. En är att bältros tenderar att påverka människor med större svårighetsgrad beroende på deras ålder; även om det är sällsynt hos små barn är det mer sannolikt att ett ungt barn återhämtar sig helt utan långvariga komplikationer än en äldre person. Äldre människor löper speciell risk att få allvarliga och obehagliga långvariga komplikationer.

Riskfaktorer

Det finns inget enkelt sätt att avgöra vem som riskerar bältros. Man tror inte att det finns någon genetisk komponent i denna sjukdom och bara för att en förälder eller annan älskad kanske har haft det någon gång betyder det inte att man sannolikt kommer att få det själv. Attacken i sig kan också variera från person till person, och bara för att en person har en mycket allvarlig attack följer detta inte nödvändigtvis att en släkting i liknande ålder eller ännu äldre kommer att gå lika illa.

6 reaktion på “Herpes Zoster, se upp, använd alltid skydd under sex!

 1. Ernst Skarsgard

  Sedan 5 år har jag problem med Herpes Zoster. Jag är äldre till min fru ungefär 15 år. Hon är väldigt vacker och sexig också. Men tyvärr kan jag inte ge henne sexuell tillfredsställelse .. Jag hanterade det sedan 2005. Saker började äntligen rensa upp sig förrän 2012. Då blev det dåligt igen det senaste året men jag tog vissa steg för att rensa upp det nej läkare skulle hjälpa mig med. Så långt det känns? Jag måste säga att det är jag som har löst det efter att ha lidit allvarligt i tre år. Jag hade det här problemet sedan 2015 och det tog mig tre år att hitta en permanent lösning.

  Svara
 2. Gustaf Lundmark

  Jag har haft svårigheter med herpes zoster AKA bältros men det har blivit bättre med egenvård som att applicera hudbehandlingar. Min man tar mig till läkaren och säger till läkaren att han ska hjälpa mig med behandlingen. Tack vare vår uthållighet kunde jag ordineras medicin som hjälper

  Svara
 3. Nicklas Hermansson

  Min bästa vän fick Herpes Zoster på college. Det utlöste hennes migrän och presenterade sig som ett utslag på ryggen. Hon kunde inte delta i sporten vi spelade en liten stund på grund av potentialen för att den skulle spridas eftersom den är mycket smittsam.

  Svara
 4. Sture Nordstrom

  Att ha bältros har mycket komplicerat mitt liv. Det är ett hemskt utslag som kräver dagliga medicineringsrutiner. Jag har konstant smärta och jag behöver mycket specifika smärtstillande medel för att hantera det. Jag önskar att jag hade fått ett vaccin när jag var yngre. Jag kommer alltid ångra att jag inte har vaccinerats.

  Svara
 5. Tommy Lagerfelt

  Herpes Zoster eller bältros som det är mer känt drabbade mig förra året. Det var ett milt utslag över båda mina torsosidor men det var mycket smärtsammare än något annat utslag jag har haft. Det tog drygt en månad för smärtan att avta till den punkt där jag kunde delta i friidrott igen eftersom det helt enkelt var för obehagligt.

  Svara
 6. Alfred Lofgren

  Jag arbetar för närvarande med herpes zoster. Jag först visste att jag fick det för sex månader sedan. Jag hade slumpmässigt skarpa smärtor i ansiktet, bröstet och överkroppen. Jag trodde att jag var galen, men sedan kom rodnad och sedan kratrarna. Jag gick till min läkare och fick omedelbart en antiviral medicin och förväntade mig att allt skulle försvinna och jag kunde glömma det när ärren i ansiktet bleknade. Problemet är smärtan som aldrig lämnades. Efter en vecka eller så bleknade smärtan en del, men smärtan sparkade upp igen. Min läkare sa att det var möjligt men väldigt ovanligt. Han ordinerade mig ett annat läkemedel för nervsmärtor, och jag behöver fortfarande ta det. Jag försöker hitta sätt att få bort medicinen och antingen leva med smärtan och hantera den, eller hitta ett sätt att bli av med smärtan för gott. Det här är en process men jag är fast besluten att hitta en lösning.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *