Hur man tar reda på om du har prostatacancer och behandla det om du gör det

av | 21 juli, 2020

Prostatacancer orsaker och behandling för män

Behandling av prostatacancer

Män Cancer

Prostatan visar en miniatyr valnötformad körtel i en mans bäcken. Prostatan är nödvändig för män eftersom den bredvid blåsan och producerar en vätska som kompletterar och transporterar spermierna. Men prostata kan vara cancerform. Prostatacancer är en allvarlig sjukdom som drabbar män. Det finns vissa riskfaktorer för prostatacancer. Den första är åldern. När män åldras ökar risken för att få prostatacancer eftersom deras genetiska material skadas och försämras vilket gör att dåliga celler kan växa. Prostatacancer hos yngre män är ganska sällsynt. Om det finns en familjehistoria med män som får prostatacancer, löper det en högre risk för män i familjen att få prostatacancer också. Den främsta orsaken till prostatacancer är mutationerna som uppstår i DNA.

Mutation i DNA

Till exempel får en mutation i DNA cellerna i prostata att växa onormalt och utan kontroll och fortsätter tills en tumör utvecklas. De onormala cellerna fortsätter att överleva medan de friska cellerna skulle dö. Det finns två typer av tillväxter som dikterar om de har prostatacancer. Tillväxten kan vara godartad vilket indikerar att den inte är cancerformig och kan tas bort. Den godartade tumören kan växa tillbaka mycket långsamt, men de växer vanligtvis inte tillbaka. Den andra typen av tillväxt är ondartad som utgör ett hot mot livet och sprider sig till vävnader eller organ i närheten. De har också förmågan att metastasera till andra delar av kroppen som ben eller lymfkörtlar. Som en godartad tumör kan den maligna tumören tas bort men de växer ibland tillbaka. Till en början har prostatacancer inte symtom i sina tidiga tillstånd, men när de förekommer kan det vara mycket dödligt. Det finns symtom som en influensa när någon kan säga att de är sjuka. Det är en dödlig muterad cancer.

Diagnos

En sak som kan läggas märke till är om en man har svårt att urinera. Naturligtvis betyder en man som har svårt att urinera slutligen inte att de har prostatacancer men om det är kontinuerligt är det brådskande att omedelbart kontakta sin primära tjänsteleverantör för att få en korrekt medicinsk diagnos om en tumör bildas eller har bildats. På grund av svårigheten att urinera eller den täta urinering kommer det att bli en tråkig smärta i det nedre bäckenområdet. Andra har rapporterat se blod i urinen, smärtsam utlösning, aptitminskning och vikt tillsammans med bensmärta. Om någon man har dessa symtom, är det brådskande att gå till deras vårdgivare för att ta hand om detta problem omedelbart. Diagnosen börjar först med en screening. En screening testar om en sjukdom finns eller inte.

Screeningen för prostatacancer benämns som prostata-specifikt antigen (PSA) och digital rektalundersökning (DRE) är de två testen för att avgöra om individen har cancer eller inte.

Blodprov

Det prostataspecifika antigen (PSA) blodtestet mäter nivån av PSA, ett protein, i blodet. Om det finns mycket lite PSA i blodet, betyder det en frisk prostata; ju lägre PSA, desto bättre. Den digitala rektala undersökningen, DRE, gör det möjligt för en läkare att sätta på ett smörjat handskar i fingrarna. Detta test gör det möjligt för en läkare att känna av en onormal form eller tjocklek på prostata. Om en hane har diagnostiserats med prostatacancer, kommer de att genomgå behandling beroende på vad deras vårdgivare har beslutat om stadium och klass av cancer. Det finns operationer som kan ta bort tumören. Strålbehandling använder emellertid strålning med hög energi för att döda eller bromsa tillväxten av cancerceller. Det kan användas efter operationen.

Det sägs att strålterapi är den bästa behandlingen för prostatacancer.

Cancer i Sverige

Det är viktigt att detta ämne diskuteras i Sverige eftersom det är den näst vanligaste cancer som diagnostiseras i landet. och det är också den tredje vanligaste cancerdöden. Som rapporterats i Cancer Council of Sweden, "en av sju män kommer att diagnostiseras med prostatacancer vid 85 års ålder". Som nämnts ovan förekommer prostatacancer mest hos äldre män. 2015 diagnostiserades cirka 18 888 män med prostatacancer i Sverige. 2016 rapporterades 3 248 dödsfall. Antalet uppstod under 2019 då 19 508 män fick diagnosen prostatacancer, och ett uppskattat antal av 3 306 män har dött. Det är viktigt att ta itu med cancern eftersom forskning har visat att den femåriga överlevnadsgraden för prostatacancer är 95%.

4 reaktion på “Hur man tar reda på om du har prostatacancer och behandla det om du gör det

 1. Bror Sundin

  Min pojkvän började klaga på vissa saker som smärta vid urinering och problem med urinen. Jag blev väldigt bekymrad och Googled det och kom till slutsatsen att det måste vara från något dåligt så jag fick honom att gå till läkaren och efter många tester och besök fick han diagnosen prostatacancer. Han var mycket deprimerad men hans familj och jag är med honom varje steg på vägen.

  Svara
 2. Vilhelm Hansdotter

  Liksom många andra försöker jag göra kontroller av prostatacancer som jag har stor prioritering för mig själv när jag går in. Det var ursprungligen på rekommendation av min fru, som vanligtvis tänker på dessa saker långt innan jag gör det. Det hade emellertid alltid varit något som låg bak i mitt sinne, så jag är glad att hon påminde mig om att komma på det innan det blir för sent att göra något åt det. Så jag gick in till läkaren en dag för att få en kontroll och fick diagnosen prostatacancer. Det har varit ett mycket långt och hårt par år, men jag har hopp igen, och jag ser fram emot framtiden och en framtid där behandlingar för detta blir mer spridda och lättare att navigera och bli refererade till. Jag är mycket tacksam för min fru också, som har varit här för mig hela denna tid emotionellt och fysiskt och andligt också. Det skulle inte vara nästan så enkelt utan här här med mig, och stödja mig under hela denna långa svåra process.

  Svara
 3. Kurt Holmgren

  Jag började ganska ung att få regelbundna prostatakontroller eftersom jag insisterade på dem. Jag började detta mycket yngre än de rekommenderade riktlinjerna. Det är en mycket lycklig sak för mig att jag gjorde det för att läkaren tog något och som ett resultat är jag en frisk person idag. Jag känner mig så lycklig.

  Svara
 4. Hampus Blix

  Jag trodde aldrig att min ökade urinering på natten visade sig vara prostatacancer – jag trodde att det bara var för att jag ansträngde mig mer för att dricka vatten. Jag är glad att jag litade på min tarm och fick den kontrollerad. För det slutade rädda mitt liv.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *