Kina coronavirus: Är ditt liv i fara eller är du säker?

av | 19 april, 2020

Kommer COVID-19 att nå Sverige

Det som verkade som en lokal epidemi i staden Wuhan, i den kinesiska provinsen Hubei, i början av januari i år, förvandlades till ett globalt problem och en verklig pandemi med stor andel. Virus Covid-19 (ofta kallat koronavirus) är fortfarande inte känt, eftersom det vetenskapliga samhället och sjukvårdspersonal runt om i världen kryper för att bättre förstå symtomen, överföringsmedlen, behandlingen, konsekvenser på kort och lång sikt. Viruset i sig är inte nytt. Det upptäcktes först 1965, men eftersom det inte var ett vanligt virus sedan, är det fortfarande inte väl förstått. Det är en stam av gruppen koronavirus och tillhör familjen av svårt akut respiratoriskt syndrom (SARS) -virus.

Nuvarande Utbrott Av Coronavirus

Coronavirus Hälsa Akut

Spridningsmekanism

Den typiska mekanismen för spridningen inkluderar direktkontakt med de infekterade patienterna, liksom genom droppar som frigörs av de infekterade, såsom genom hosta eller nysningar. Data som samlas in under den nuvarande pandemin visar att viruset kan smittas genom kontakt med ytor där viruset kan överleva under en längre tid. Datainsamling från ett forskarlag visar att viruset överlevde på träytan på kryssningsfartyget under 19 dagar, efter att fartyget lämnats ut.

symtom

Vanliga symtom på sjukdomen är inte till skillnad från fluesymtomen – hög feber, torr hosta och andnöd. Inte varje infekterad person uppvisar dessa symtom och upptrappningen av symptom manifestationen sker vid olika lutningar. När uppgifterna kommer in, blir det tydligt att personer med befintliga medicinska tillstånd är mer mottagliga för allvarlig manifestation av sjukdomen, men de första rapporterna som hävdar att den yngre befolkningen till stor del är immun mot mycket osannolikt att drabbas av sjukdomen har varit visat sig fel.

Hur man undviker

Ett av de mest effektiva sätten att bekämpa Covid-19-viruset är att öva på att undvika exponering genom social distans samt förebyggande. Att undvika församling av större grupper av människor rekommenderas starkt. Om interaktion med andra människor behövs, bör minst sex fot fysisk rymdseparation bibehållas. Handtvätt bör utövas noggrant och ofta, eftersom det visas att även vanlig tvål dödar viruscellerna.

Försiktighetsåtgärder vidtagna

Gemenskaper runt om i världen har vidtagit förebyggande och reaktionära åtgärder för att stoppa spridningen. Många samhällen befinner sig i ett tillstånd av låsning, med varierande genomförande, ofta svårare på grund av befintliga lagar och möjliga juridiska komplikationer av reaktionen på nödsituationen. Teknik gör att många kan telekommunikera, och på många ställen har icke-nödvändiga företag fått order att stänga. De som på grund av sitt arbete inte kan ha skapat kreativa sätt att implementera teknik för social distansering samtidigt som de fortfarande upprätthåller sin verksamhet. Oavsett hur man vidtar åtgärder är den ekonomiska effekten betydande.

Finns det ett botemedel

Från och med idag finns det ingen effektiv medicinering för andningssjukdom orsakad av Covid-19. Vissa experimentella läkemedel och vacciner utvecklas och, om det lyckas, kan snabbt godkännande förväntas. Under tiden testar medicinsk personal användningen av omintegrerade läkemedel (läkemedel som används för att behandla andra sjukdomar, men kan ha gynnsamma effekter vid behandling av Corona-viruspatienter). Ett av de mest diskuterade läkemedlen av detta slag är Chloroquine i Sverige, ett anti-malariat läkemedel som har funnits på marknaden sedan 1940-talet. Men vid denna tidpunkt finns det inte tillräckligt med bevis för att hävda att detta kommer att vara medicinen som kommer att stoppa Covid-19.

Den mänskliga kostnaden

Påverkan och människors dödstal ökar exponentiellt varje dag. Medan antalet nya registrerade fall minskade dramatiskt i Kina, ser andra delar av världen dramatiska toppar i nya fall, med nuvarande epicenters av krisen i Italien och Spanien. Sverige ger en intressant inblick i hur sjukdomen sprider sig och vilka miljöfaktorer som påverkar spridningen av sjukdomen. Bland länderna med personer med registrerade positiva test på Covid-19 har Sverige det minsta antalet fall per capita. I kontrast till Island, som har det högsta antalet fall per capita, får vissa forskare att tro att det inte nödvändigtvis bara är värmen och fuktigheten som hämmar virusets spridning, utan ännu viktigare exponeringen för solens ultravioletta strålar.

Svenska fall

När säsongerna förändras i både Sverige (med minskande antal dagsljus och exponering för solens UV-strålar) och Island (ökande antal) kommer forskare att övervaka antalet fall i de två ytterligheterna för att se om denna teori stämmer. I vilket fall som helst, när pandemin rasar, arbetar den vetenskapliga världen dygnet runt, på global skala, för att utforska olika lösningar och bättre förståelse för Covid-19. Alla ögon är på dem.

10 reaktion på “Kina coronavirus: Är ditt liv i fara eller är du säker?

 1. Per Sohlmann

  Få prover: Sjukvårdspersonal kan vara i riskzonen om de oväntat stötte på någon med andningssymptom som hade rest till en drabbad region. Generellt sett verkar coronavirus drabbas av äldre människor, med få fall hos barn. Om du inte nyligen har rest till Kina eller varit i kontakt med någon som är infekterad med viruset, bör du behandla eventuella hosta eller förkylningssymtom som normalt. Viruset orsakar lunginflammation. De som har blivit sjuka rapporteras ha hosta, feber och andningssvårigheter. I svåra fall kan det vara organsvikt. Eftersom detta är viral lunginflammation är antibiotika inte till någon nytta

  Svara
 2. Emanuel Magnuson

  Jag tror att Coronavirus är en farlig, ny pandemi som sveper världen som vi inte vet så mycket om. Samtidigt är många människor ovilliga att vidta säkerhetsåtgärder som rekommenderas eftersom de är obekväma.

  Svara
 3. Love Selander

  Koronaviruset orsakar svår andningsbesvär. Många har dött av sjukdomen. Coronavirus är mycket smittsamt, precis som influensan är här i staterna. Försiktighet bör vidtas för att undvika att drabbas av sjukdomen.

  Svara
 4. Emanuel Qvist

  – Ett nytt andningsvirus som först upptäcktes i den kinesiska staden Wuhan har infekterat mer än 4500 kinesiska medborgare och hävdat mer än 100. Global heath leverantör försöker hitta lösningarna mot denna dödliga sjukdom. orsakar luftvägar som kan vara ganska allvarliga, det har förekommit några få fall där specialiserade typer av coronavirus har orsakat dödsfall. om du följer lite kost och näring så kan vi hålla oss hediga och skydda från detta virus.

  Svara
 5. Alexander Engdahl

  Coronavirus är en allvarlig sjukdom och är ett allvarligt hot mot amerikanerna och vårt sätt att leva. Alla amerikaner måste ta denna sjukdom på allvar för att vi ska slå den.

  Svara
 6. Elvin Ekstrom

  Coronavirus är ett patenterat biologiskt vapen som kan infektera och döda miljoner. Koronaviruset påverkar mer sannolikt ACE2-receptorgenen främst hos asiatiska män, de som är äldre, har tidigare existerande medicinska tillstånd eller har redan smittats en gång tidigare, men barn är främst immun. I likhet med det manipulerade biologiska vapnet som kallas den spanska influensan för hundra år sedan, kommer coronaviruset att användas i kombination med bakgrunden av krig, hungersnöd och ekonomisk kollaps som en anspråk på en massdrivning och befolkningskontroll. Alla resor, företag, skolor, offentliga församlingar och kyrkor kommer att förbjudas och stängas och krigslagar förklaras innehålla viruset. Effekterna av coronaviruset kommer att leda till en global ekonomisk kollaps, global ekonomisk återställning och skuldjubileum med implementeringen av ett världsordensmärke för odjurets system.

  Svara
 7. Leonard Winblad

  Huvudgatan har stängts av regeringen och ingen kan lämna eller komma in i staden. Ett sjukhus uppförs av havet och används enbart för behandling av koronaviruspatienter.

  Svara
 8. Odert Strom

  Jag känner att coronavirus är allvarligt men blåsas ur proportion. Jag har aldrig sett ett virus skrämma så stort där regeringen stänger av resor ut och i landet. Skolorna stängs av, och allt för att desinficera, utplånas helt. Jag tror att sociala mediers ålder och falska nyheter har skapat en atmosfär där människor kommer att tro något. Tyvärr är många av dessa övertygelser lögner. Jag har hållit till mig själv, se till att min mamma är okej och se till att jag fortsätter att äta sunt under denna tid. Förhoppningsvis kommer folk att sluta lura och vi alla arbetar kollektivt för att gå vidare från denna sorgliga tid.

  Svara
 9. Tyres Blomquist

  Paniken över Coronavirus-pandemin kommer potentiellt att forma många andra saker om vårt samhälle i USA, inklusive att arbeta på distans, detaljhandlare och deras lager, prisgropning och bedrägerier och olika studier av masspsykologi.

  Svara
 10. Joel Heidenstam

  * Utbrottet är inte en pandemi eftersom den globala dödsraten är relativt låg (inte 12%). * Om de vill testa sitt vaccin, varför Afrika. Kontinenten har minst dödsfall och fall. Detta är ren rasism och oetiskt mänskligt beteende. * Behöver vi verkligen "ID2020-vaccin?" Det kan medföra personliga integritetsproblem som spårning. Det kan också innebära åtal för dem som är skyldiga. Prata mindre om fysiska och psykiska störningar. * Jag studerade i sex månader för två stora ACCA-tentor och nu kan jag inte ta dem. Detta är hjärtskärande. Jag har tappat hoppet och jag vet att jag inte är den enda drabbade studenten. * På den ljusa sidan har COVID-19 fört familjer närmare och i allmänhet är människor mindre syndiga och ber ofta. Föroreningar har * Om virus inte är levande saker, kanske det inte skapas av Gud. Därför kan det vara av människan. Säger bara. * Varför påverkade det mest av de största supermaktländerna? Är det ett biovapen som konspirationer antyder. Jag hoppas inte. * Februari är valentin, mars är karantän, april är "gravida". En vän till mig skämtade. Metoden för hemvistelse betyder mer våld inomhus, särskilt för kvinnor och flickor. * Om Kina är källan och fallen har fallit, varför finns det fler fall i andra regioner? Det borde regressera. Det är över 10 000 dödsfall i Amerika bara (av 76 000, vid skrivande av detta). * Nästan varje symptom som enkel hosta kan misstas med conoravirus. * Jag kan inte hosta, nysa eller gå till en klinik med lätthet. Det är bara för riskabelt. De kan karantänera mig och vem vet, jag kan smittas därifrån. De flesta människor vill helst inte rapportera och återhämta mig själva.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *