Vad nu? Att leva med ditt irriterande tarmsyndrom

av | 15 december, 2019

Om du är någon som har problem med alternerande förstoppningar eller diarré kan du vara en av de många som lider av sjukdomen känd som IBS eller irriterande tarmsyndrom . Denna störning har fastställts att slå nästan 20-30% av människorna i Sverige vid en eller annan tid i deras liv. Även om det är obehagligt att drabbas av olika symtom, såsom ovannämnda förändringar i tarmrörelser, plus magsmärta, gas och uppblåsthet, är det något som kan behandlas, och de flesta drabbade kan återgå till en normal rutin med vanor med deras matsmältning systemet.

Hur vanligt är IBS

IBS orsakar inte skador

Det har inte fastställts vad som exakt utlöser människor till irriterande tarmsyndrom

Det har varit känt att börja hos människor i tonåren och 20-talet, även om alla åldrar kan påverkas. Det antas också att om någon i din familj har IBS, kan detta predisponera en annan familjemedlem att ha det också. Några av orsakerna tros vara sådana som mediciner, stress, mattyper och olika gastrointestinala infektioner, vilket kan göra matsmältningssystemet känsligare än vanligt. Det är känt att tarmen fungerar i ett något rytmiskt mönster, och när händelser stör detta mönster kan olika förändringar inträffa i hur kroppen bearbetar mat, vilket orsakar symptomen på IBS. Det som är en tröst att veta är att även om de tidigare angivna symtomen kan vara besvärande och besvärande, är matsmältningssystemet inte permanent skadat av denna störning, och det leder inte heller till något allvarligare såsom cancer eller inflammatoriska tillstånd som ulcerös kolit, Celiac Disease eller Crohns sjukdom.

Möt din läkare först

För dem som vill veta om de lider av irriterande tarmsyndrom, kan de bli besvikna över att veta att det inte finns något specifikt test som bevisar 100% att detta är störningen de har. Läkare diagnostiserar vanligtvis störningen genom att lyssna på patientens symtom och utesluta andra sjukdomar. Ibland görs en koloskopi eller blodarbete för att begränsa diagnosen till IBS. Dessa är vanligtvis tillräckliga för att göra det lätt för en patient att det inte finns något allvarligt fel med dem som kan sätta livet i fara.

IBS-behandlingar

När en diagnos ställts av irriterande tarmsyndrom finns det olika behandlingar som kan hjälpa en persons symptom och sätta dem på en mer stabil väg. En av de största sakerna är i allmänhet en förändring i kosten. Det bör noteras att det inte finns någon specifik diet som botar alla. Patienter som vanligtvis har problem med diarré rekommenderas att äta en diet med mycket löslig fiber. Löslig fiber absorberar extra vatten från tarmsystemet och ger bulk, vilket minskar anfall av diarré. Patienter som svänger mot motsatt ände med förstoppning uppmuntras att få en kost som är mindre i fiber och mer intag av vatten, vilket mjukar avföringen och möjliggör mer regelbunden avföring.

Det finns också mediciner tillgängliga för att ta hand om de andra symtomen också, till exempel Imodium (för diarré) och enkla avföringsmjukgörare som kan lindra förstoppning, liksom receptfria läkemedel för gas och uppblåsthet. Det är också känt att människor som lider av detta tillstånd ofta har symtom på depression, som kan behandlas med receptbelagd medicin och rådgivning vid behov. Undvikande av alkohol och artificiella sötningsmedel kan också hjälpa människor som har IBS. För dem som lider av smärtsamma gaser bör livsmedel som producerar mycket av det såsom bönor, lök och vissa andra grönsaker undvikas, vilket kan hjälpa till att hantera dessa symtom.

Med korrekt kost och medicinering kan människor som har irriterande tarmsyndrom vanligtvis hålla sina symtom i fjärd och behöver inte längre ta itu med frustrationen och förlägenheten av denna störning

Det finns många sätt att få hjälp och stöd om det behövs, och inget behov av att känna sig ensam medan du lider av detta tillstånd. Supportgrupper finns också tillgängliga. En stor i Sverige är The Irritable Bowel Information & Support Association of Sverige, Inc., (IBIS), där de drabbade kan träffas och diskutera sina tillstånd, samt lyssna på experter på området om behandlingsalternativ. Det är bara viktigast att veta att detta, även om det är obekvämt och inte roligt, inte är ett livshotande tillstånd.

6 reaktion på “Vad nu? Att leva med ditt irriterande tarmsyndrom

 1. Mattias Mattson

  Jag är en 35 år gammal kvinna som lidit i åratal med IBS! Jag gick dock med allergitestning för matkällor, undvikde mjölk, ost, gluten och försökte ett antal modefoder som försökte kontrollera problemet. Med hjälp av min läkare fick jag äntligen rätt diagnos och den hjälp jag behövde. Om oförklarlig diarré har tagit tag i sugrör, fortsätt leta. Hjälp finns där ute.

  Svara
 2. Sven Olsson

  Så när jag fick reda på att jag hade irriterande tarmsystem var jag lite generad. Jag hatar det namnet! Men det är ett vanligt tillstånd. Det kan vara obekvämt och irriterande, men det är sällan svårt och det kan behandlas. Jag har haft framgång med avslappningsövningar. Dessutom finns det några livsmedel som jag behöver äta mindre av.

  Svara
 3. Fardhe Liljestrom

  Det finns inget värre än att lida av IBS. Jag borde veta, jag kämpade med det i ungefär 4 år innan jag äntligen gick till min läkare och fick reda på vad som hände med mig. Om du känner att du inte förstår varför detta händer med dig och huruvida du någonsin kan få tag på det, lita på mig att du kan. Det krävde lite tålamod och förståelse men nu hanterar jag framgångsrikt min IBS. Jag lever inte bara, jag trivs!

  Svara
 4. Gertorn Jarnefelt

  Jag misstänker att många som har IBS eller IBS-liknande symptom kan drabbas av någon grad av glutenintolerans. Jag upplever IBS-liknande avsnitt om jag av misstag konsumerar vetemjöl, hydrolyserat växtprotein eller modifierad matstärkelse.

  Svara
 5. Alf Ekdal

  Jag fick diagnosen irriterande tarmsyndrom för 30 år sedan. Vid den tiden fick jag en medicin för att lindra magbesvär. Läkemedlet fungerade mycket bra så att jag så småningom inte behövde det längre. På rekommendation av en internmedicinsk läkare började jag ta ett fibertillskott för att hjälpa till att avvärja framtida händelser. Fiberterapin har fungerat mycket bra för att kontrollera ytterligare avsnitt av irriterande tarmsyndrom.

  Svara
 6. Oskar Edlund

  Irriterande tarmsyndrom (IBS) är en vanlig störning som drabbar tjocktarmen. Tecken och symtom inkluderar kramper, buksmärta, uppblåsthet, gas och diarré eller förstoppning, eller båda. … Vissa människor kan kontrollera sina symtom genom att hantera kost, livsstil och stress.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *