Viktig information om Herpes Zoster: Symtom på den mycket smittsamma virusinfektionen, vem som kan få den och vaccinet för att förhindra det

av | 11 december, 2019

Age Shingles vaccin

Överföring bältros

Herpes zoster är också känd som bältros

Sjukdomen härrör från återaktivering av samma bidragande virus som orsakar vattkoppor. Varicella zostervirus är den bidragande faktorn som återaktiveras och ansvarar för vattkoppor och herpes zoster. Sjukdomen exemplifieras av smärtsamma blåsor på hudens yta. Herpes zoster är en mycket allvarlig sjukdom som orsakar mycket svår smärta som kan pågå i minst en månad. Mycket allvarliga sjukdomar som kan härledas från herpes zoster är ögonproblem som kan leda till blindhet, lunginflammation, problem med hörsel, svullnad i hjärnan och i extrema fall kan dödsfall uppstå.

När en person först utsätts för varicella zostervirus kommer de att uppleva sjukdomen vattkoppor

När viruset återaktiveras, vilket vanligtvis är i en äldre ålder senare i livet, förändras sjukdomen till herpes zoster. Herpes zoster är mycket svårare än vattkoppor. Detta beror främst på att varicella zoster-viruset stannar i kroppen när symptomen på vattkoppor har rensat. Även om en person har haft ett mycket milt fall av vattkoppor eller inte kommer ihåg att ha viruset alls, är de fortfarande mottagliga för att utveckla herpes zoster senare i livet.

Symtom på herpes zoster

Symtomen på herpes zoster inkluderar brännande och / eller stickande känslor i de drabbade områdena där blåsorna utvecklas, ofta huvudvärk, ibland trötthet och känslighet för starkt ljus. Dessa symtom kan börja dyka upp innan själva blåsorna formas. Detta kan ses upp till flera dagar innan viruset påverkar kroppen. Herpes zoster-sjukdomen varar vanligtvis i cirka 10 till 15 dagar. Sjukdomen kan behandlas och eventuellt förebyggas om den fångas minst tre dagar tidigt innan blåsorna börjar bildas. Ett tydligt tecken på att sjukdomen är närvarande är att den gör ett mönster som liknar ett bälte eller band på sidan av kroppen eller ansiktet. Blåsorna som bildas på hudens yta är fyllda med pus och brister vilket gör att huden kan skorpa och läka kort efter. Ibland är läkningsprocessen inte så lätt. Ibland finns det fall där utslaget infekteras och får utslaget att hålla längre. För att hjälpa till att härda infekterade utslag kan en person behöva antibiotika. Även när blåsorna läker och försvinner kan det fortfarande vara smärta i området där blåsorna var. Det är viktigt för människor att vara medvetna om hur länge smärtan varar efter att blåsorna läker. Om smärtan kvarstår längre än tre månader kan post-herpetisk neuralgi ha utvecklats.

Herpes zoster ökar med tiden bland australierna

En av tre australier som inte har immuniserats mot vattkoppevirus utvecklar senare herpeszoster senare i livet. Herpes zoster drabbar vanligtvis personer som är äldre. Om en person hade vattkoppor när de var yngre, riskerar de att få herpes zoster vid en äldre ålder. Ju äldre en person är desto högre är risken för att de får herpes zostersjukdom. Immunkomprometterade människor i alla åldrar löper också större risk att utveckla herpes zoster. Det är viktigt att veta att om du aldrig har haft vattkoppor är det nästan omöjligt för en person att utveckla herpes zoster-viruset. Människor som har haft vaccination mot vattkoppor och kommer i kontakt med någon som har herpes zoster, de kan inte bli smittade med herpes zostersjukdom. Tyvärr har människor som har kompromitterat immunförsvaret och personer som har haft vattkoppor tidigare inte fått vaccination mot vattkoppor.

Herpes zoster är mycket mindre smittsamt än vattkoppevirus

Bland australier har forskare funnit att risken för att sprida varicella zoster-viruset är mycket låg om utslaget täcks ordentligt. När blåsorna spricker är utslaget inte längre smittsamt att vara smittsamt. Att ta hand om herpes zosters är viktigt när man inte försöker påverka andra människor. Utslaget ska täckas, man får inte röra eller skrapa utslaget och tvätta händerna ofta för att förhindra eventuell spridning av viruset på andra ytor på huden.

6 reaktion på “Viktig information om Herpes Zoster: Symtom på den mycket smittsamma virusinfektionen, vem som kan få den och vaccinet för att förhindra det

 1. Tore Sandberg

  Jag är otur som har behandlat Herpes Zoster. Det kallas ofta helvedebälte. Det är så smärtsamt och det kan vara komplikationer som pågår i flera år. Om du hade vattkoppor som barn, se upp! Du kan få Herpes Zoster när du blir äldre!

  Svara
 2. Orjan Granqvist

  Att veta att du har herpes zoster-viruset i ditt system och faktiskt ha ett aktivt fall av bältros är två helt olika upplevelser. Jag hade en lärobok om bältros – grenblåsor, nervsmärta, värk i kroppen – och behandlades med en antiviral som begränsade utbrottet, men det var olyckligt smärtsamt och lämnade en mörk plåga med ärr hud där utslaget hade varit . Jag fruktar att det kan hända igen, även om de flesta inte lider mer än en händelse.

  Svara
 3. Ingvar Soderlund

  eftersom det är hud- och nerverelaterat kan det ge en udda lukt som inte är gilla för den andra partneren. Herpes zoster behöver allvarlig uppmärksamhet eftersom det kan interagera med yttre kläder som bärs och kan ge en hudirritation på utsidan.

  Svara
 4. Patrik Wikstrom

  Herpes Zoster är lätt att behandla, men mycket svårt att bli av med. Många år i ditt liv kan tillbringas med att hantera dagliga smärta och lidande på grund av denna oundvikliga hudsjukdom.

  Svara
 5. Sigge Carlsson

  Herpes Zoster gjorde mitt liv med min svåra partner. Efter att ha kontrakterat det kunde jag inte längre tillfredsställa min partner, med psykologiska konsekvenser också …

  Svara
 6. Valentin Stromberg

  Under det senaste året hade jag ett dåligt fall av Herpes Zoster (helvedesild). Jag var drabbad av det över bröstet, med smärtande smärta och blåsor. Blåsorna och rodnaden försvann så småningom, men den heta, intensiva smärtan kvarstod i månader efter. Det var inte någon trevlig upplevelse på något sätt.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *